Jollas, Tonttuvuori, Itäniitty

 

Jollaksen Itäniityn luonnonsuojelualue on monelle tuntematon, se on kuitenkin yksi kauneimpia Helsingin luontoalueita

Jollaksen Tonttuvuoren läheisyydessä sijaitsee yksi Helsingin hienoimmista kotimetsistä.

Helsingin suurimman saaren, Laajasalon, itäosaan Jollakseen on perustettu Itäniityn laakson luonnonsuojelualue 2000-luvun lopussa. Alue ei ole pinta-alaltaan suuri, vain 7,6 hehtaaria, mutta Itäniityn luonto on monimuotoinen ja edustava.
Monipuolisuuden tunnulle perustaa luovat suuret korkeusvaihtelut: Saunalahdenjyrkiltä näköalakallioilta laskeudutaan rehevälle alavalle rantaniitylle lähes merenpinnan tuntumaan, ja sitten voittopuolisesti lehtomaisten metsien kautta päästään taas kipuamaan aluetta pohjois- ja itäosissa reunustaville kallioille. Koko alue sijaitsee
noin 30 metriä korkean Tonttuvuoren pohjoispuolella.

Jollaksenaukiolta suojelualueelle tullessa Poikasaarentieltä haarautuu polku, joka johtaa mäntykankaan halki opastaululle. Opastaululta on vain sadan metrin matka Itäniityn hienoimmalle näköalapaikalle: rantakalliolle, josta avautuu komea näkymä Saunalahdelle. Tämä alueen länsikolkka on mustikkaa ja metsätähteä kasvavaa mänty-kuusikangasta, jollaista Itäniityn alueella ei juuri muualta löydäkään.
Kun kalliolta laskeutuu Saunalahden rantoja seuraillen alas, päätyy alavalle ruoikkorantaiselle tervaleppäluhdalle.
Samaa reittiä on supikoira jolkutellut lukemattomia kertoja. Toukokuussa komeiden tervaleppien alla on aareittain kukkivia rentukoita, ja myöhemmin kesällä keltakukkaisten sarjaa jatkavat upeat kurjenmiekat sekä ranta-alpit. Tervaleppäluhta rajautuu idässä kapeaan Poikasaarentiehen. Etelän suuntaan kohoaa kuusivaltainen rinnemetsä, jossa muun muassa taikinamarja ja koiranheisi kasvavat ja tarjoavat syksyisin lintujen ruoaksi ja kulkijan silmäniloksi punaisia marjojaan. Itäniityn laakso rantoineen kuuluu Helsingin arvokkaisiin lepakkoalueisiin. Pohjanlepakko, vesisiippa ja viiksisiippa viihtyvät alueella. Lepakot käyttävät Itäniityn luhtaa ja rantametsiä saalistus- ja oleskelupaikkoinaan.

Lue lisää Itäniityn luonnonsuojelualueesta täältä: https://www.hel.fi/static/ymk/esitteet/itaniitty.pdf

Mistä aloittaa?
Jollaksen Karoliininvuorelle ja Itäniityn luonnonsuojelualueelle pääsee kätevästi Herttoniemen metroasemalta bussilla 85. Hämeenapajanpysäkin vierestä lähtevä Jollaksentie vie suoraan Karoliininvuorelle. Matkalla voi pysähtyä ihailemaan Jollaksen kartanon jo villiintyvää kartanopuistoa.
Reittiopas: https://reittiopas.hsl.fi/H%C3%A4meenapajantie%2C%20Helsinki%3A%3A60.16673%2C25.077268/-/lahellasi