Maunulanpuisto

“Maunulan metsä on oma vanha kotimetsäni, johon oli kotoisaa palata muutaman vuoden tauon jälkeen. Vaikka metsästä löytyy monenlaisia alueita, niin itselleni siitä tulevat aina ensimmäisenä mieleen korkeat, tummat kuuset. Tälläkin kertaa oli mukavaa sukeltaa puiden varjoihin aurinkoiselta asvalttitieltä, nauttimaan tuulen huminasta puiden latvustoissa ja haavanlehtien kahinasta. Aluskasvillisuus kimmelsi sateen jälkeen.” -Sanna

Maunulan metsä on osa Keskuspuiston metsää. Sitä rajaavat lännessä Hämeenlinnanväylä, etelässä Metsäläntie, pohjoisessa Pirkkolantie ja idässä Maunulan asutus. Kuten Keskuspuistossa yleensäkin, metsässä kulkee leveitä, helppokulkuisia hiekkateitä sekä toki myös kulkijoiden omia polkuja. Maunulanpuistosta löytyy myös 1,5 kilometrin mittainen kuntorata, joka on yksi mukava tapa kiertää pieni osa metsästä. Kuntoradalle ei kuitenkaan saa ottaa koiraa mukaan eikä ajaa sitä polkupyörällä. Tämän sivun esimerkkireitti seuraa Maunulan 3,3 kilometriä pitkää luontopolkua, joka on erinomainen valinta metsäretken reitiksi. Reitin varrella on kivoja ja informatiivisia opastetauluja teemalla “Luonnon kiertokulku ja monimuotoisuus”. Luontopolulla saa hyvän kokonaiskuvan metsästä ja sen lähtö- ja loppupisteenä toimiva, Helsingin Latu ry:n ylläpitämä Maunulan maja on oiva paikka juoda retkikahvit joko majan kahvilassa tai sen pihalla olevilla piknik-pöydillä. Majan viereltä löytyy myös parkkipaikka, pyörätelineitä, pieni ulkokuntoilupiste, keinut ja hiekkakenttä. Onpa majalla saunakin. Majan aukioloajat voit tarkistaa täältä. Luontopolun kartan löydät täältä. Lasten kanssa liikkuva voi halutessaan hyödyntää myös Maunulan luontopolun tehtäväpakettia, jonka löytää täältä

Luontopolku on käännöskohdissa merkitty sinisillä käpyviitoilla ja se on paria kohtaa lukuun ottamatta helposti seurattavissa. Kalliolla polku on merkitty selkein, vihreä-valkoisin maalauksin. Polku kulkee osin hiekkateitä, osin poluilla. Kallio-osuudet pystyy kiertämään. Polku kulkee sekä kuusikoiden, mäntyvaltaisten kallioiden sekä alueen erikoisuuden eli arvokkaan ja tunnelmaltaan viehttävän pähkinäpensaslehdon kautta, joka on harvinainen, suojeltu luontotyyppi. Lehdon jälkeen on syytä olla tarkkana, ettei suljetun luolan kohdalla kävele polkumerkin ohitse. Lehdon tienoilta löytyy myös Maunulanpuro, jossa on kunnostustoimilla saatu viihtymään uhanalainen taimen. Myöhemmin reitti kulkee vielä Haaganpuronkin läheltä. Reitin varrella on nähtävissä se, minkälaista jälkeä myrsky voi metsässä tehdä, kun vuoden 2017 Kiira-rajuilma kaatoi puita myös tässä metsässä. Tyypillisistä luontopoluista poiketen reitti kiertää myös metsän reunassa olevan Maunulan uurnalehdon kautta. Ensin ratkaisu voi olla vähän yllättävä, mutta uurnalehtokin tarjoaa mahdollisuuksia luonnon tarkkailuun: siellä voi bongata esimerkiksi kanahaukan tai lehtopöllön. Voit myös käydä vilkaisemassa, mitä uurnalehdon lammessa polskii. Uurnalehdosta pois johtava pieni portti on hieman piilossa, mutta sen löytää toimiston viereisen parkkipaikan ja korttelin numero kaksi välistä. Melko pian uurnalehdon jälkeen tien varrelta löytyy myös kivinen piknik-pöytä, jolla voi nauttia retkieväitä.

Maunulan metsän aluskasvillisuudessa näkyy myös muun muassa mustikkaa, mutta marjat ja sienet on syytä jättää keräämättä. Alueella on sijainnut ampumarata vuosina 1914-1962 ja metsän antimista on edelleen mitattu kohonneita lyijypitoisuuksia. Reitin varrella on näkyvissä myös Maunulan puretun hyppyrimäen jäänteet. Luontopolun ulkopuolella, Maunulanpuiston kaakkoiskulmassa voi käydä tutustumassa Helsingin ensimmäiseen hulevesien biosuodatusjärjestelmään, jolla hulevesiä puhdistetaan luonnonmukaisella menetelmällä. 

Maunulan metsä on monipuolinen, helppokulkuinen, osin kaupunkimetsäksi hyvinkin hiljainen paikka. Korkeat kuuset ja haavat takaavat metsätunnelman ja opaskyltit tarjoavat mielenkiintoista lisätietoa ympäristöstä. Reipas ulkoilija voi lisäksi kulkea Maunulanpuistosta metsiä pitkin aina etelään Laaksoon tai pohjoiseen Haltialaan saakka.

Mitä voit bongata?

  • Kuusitiainen, urpiainen, käpytikka, lehtopöllö, kanahaukka, tilhi, kirjosieppo, koskikara…
  • liito-orava, taimen, ruutana

Kulkuyhteyksiä:

  • Bussipysäkit nr 2205 ja 2206 Metsäläntiellä, nr 1942 ja 1943 Hämeenlinnanväylällä, lähin juna-asema Käpylä
  • Kaupunkipyöräasema 224 Vesakkotie, 222 Huovitie

Voit avata esimerkkireitin kartan myös tästä.


Teksti ja kuvat: Sanna Ahokas

Käytetyt lähteet:
Helsingin kaupunki: Maunulan kuntorata https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/ota-yhteytta/hae-yhteystietoja/toimipistekuvaus?id=53766 Luettu 29.7.2020.
Maunulan ulkoilumaja. http://www.helsinginlatu.fi/yhdistyksen_esittely/yhteystiedot2/mm/ Luettu 29.7.2020.
Maunulan luontopolun opastekyltit.
Maunulanpuiston hulevesisuodattamon opastekyltti.
Hyppyrimäki ja Maunulanpuro. https://www.maunula.net/2011/10/14/maunulanpuro-ja-hyppyrimaki/ Luettu 29.7.2020.
Wikipedia: Kiira-rajuilma https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiira-rajuilma Luettu 29.7.2020.
Helsingin sanomat: Maunulan entisen ampumaradan sienissä ja marjoissa liikaa lyijyä. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002645296.html Julkaistu 13.6.2013, luettu 29.7.2020.
Maunulan metsään astetetut varoituskyltit ampumaradan aiheuttamista lyijypitoisuuksista marjoissa ja sienissä.
Helsingin kaupunki: Maunulan luontopolut. https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/luontoretket/polut/maunulan-luontopolut/ Luettu 29.7.2020.
Maunulan luontopolun esite http://helsinginlatu-fi-bin.directo.fi/@Bin/685a1ac2b8d45224f6308420ff2f15f3/1596017857/application/pdf/256296/Maunulan%20luontopolun%20kartta.pdf Luettu 29.7.2020.
Reittiopas https://reittiopas.hsl.fi/