Kumpulan kotimetsä

“Kävimme pienellä porukalla tutustumassa Kumpulan metsään hieman sateisena toukokuun lauantaina. Puiden lehdet olivat aukeamassa ja ympärillä oli paljon heleän vihreää kasvustoa, jota ajoittain harmaiden pilvien takaa pilkahdellut aurinko korosti. Valkovuokot kukkivat metsän pohjalla ja tuomi tuoksui. Mustikanvarvuissa oli jo hentoja kukintoja. Käpytikka tuli tervehtimään ihan lähelle eikä antanut valokuvausyritysten liiemmin häiritä. Retken lopulla kiikarit tavoittivat myös närhen. Kumpulan idylliset, värikkäät puutalot ja siirtolapuutarha pilkottivat välillä puiden takana ja maauimala odotti kesän uimareita.”

Kumpulan metsä jää lännessä Kumpulan siirtolapuutarhan sekä Koskelantien ja idässä Kymintien väliselle alueelle, muodostaen pitkulaisen Sofianlehdosta Koskelan varikon lähelle jatkuvan kokonaisuuden. Hyvä aloituspaikka retkelle on esimerkiksi Kätilöopiston takaa Sofianlehdosta tai Kalervonkadulta, mutta myös Intiankadulta leikkipuisto Intian sekä Kumpulan maauimalan läheltä voi helposti poiketa metsään. Kumpulaan onkin hyvä suunnata lastenkin kanssa, sillä alue ei ole liian iso pienillekään kulkijoille ja metsäretkeen on mukava yhdistää käynti uimalassa tai Intian leikkipuistossa. Rattaiden kanssa liikuttaessa osa kallioista täytyy jättää väliin jyrkähköjen ja märkänä liukkaiden polkujen vuoksi. Alueella kulkee kuitenkin myös hiekkateitä, joita pitkin kulku on vaivatonta. Oheiseen karttaan merkityn esimerkkireitin pituus on 1,5 kilometriä ja se kulkee sekä poluilla että hiekkateillä. Reipas ulkoilija yhdistää metsäretkeen myös käynnin välittömässä läheisyydessä olevaan Kumpulanmäen jalopuumetsään kasvitieteellisen puutarhan ja Kustaa Vaasan tien välissä. Alueen suuret vaahterat hehkuvat uskomattoman kauniissa väreissä syksyisin.

Kumpulan metsä on luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokasta sekametsää, josta löytyy lehtomaisia, valoisia alueita, joissa monet hennot, nuoret puut kasvavat suurempien seassa. Joukosta löytyy huomattavasti jalopuuvaltaisia metsiköitä. Kumpulan metsä yhdessä Kumpulanmäen kanssa muodostaa valtakunnallisestikin arvokkaan jalopuuvaltaisen keskittymän. Valoisassa metsänpohjassa kasvaa monenlaista rehevää aluskasvillisuutta ja mustikka-aikaan polkujen varrelta pääsee myös napsimaan marjoja suuhunsa. Maasto on osin kallioista ja avokallioilla on hyvä pitää vaikka pieni evästauko. Pohjoispään viistot kalliot kutsuvat lepäilemään aurinkoisena päivänä. Kalliolla kasvaa mäntyjä ja osa reitistä kulkee komeassa, harvassa vanhassa kuusikossa. Metsään on jätetty lahopuuta ja pökkelöitä, seassa on myös jokunen kaunis kelo. Alueelle on ripustettu paljon linnunpönttöjä runsaan linnuston majapaikoiksi. Vaikka metsä on osin melko kapeakin, pääsee siellä kuitenkin aistimaan metsän tunnelmaa vaikka paikoin puiden välistä pilkahtelee Kumpulan puutalovaltaista asutusta ja osin reitti kulkee siirtolapuutarhan ja maauimalan aidan vierellä. Koko metsän läpi kulkiessa pitää myös ylittää Intiankatu.

Kumpulan metsässä merkittävää on sen huomattava jalopuustoisten alueiden määrä. Osa Kumpulan metsästä on suojeltua ja alue on arvokas liito-oravien asuinpaikka. Liito-oravien jätöksiä voi löytää suurempien kuusten ja haapojen alta erityisesti lopputalvella. Kumpulanmäkeä uhkaa rakentaminen, jonka myötä menetetään iso osa Kustaa Vaasan tien varren komeista jalopuista.

Mitä voit bongata:

  • Kanahaukkoja, käpy- sekä pikkutikkoja, närhiä, lehtopöllön
  • Liito-oravan

Kulkuyhteyksiä:

  • Kaupunkipyöräasemat nr 136 Sofianlehdonkatu, nr 144 Käpyläntie ja nr 292 Koskelan varikko
  • Bussipysäkit nr 3055 ja 3056 Kätilöopisto, nr 3059 ja 3060 Kalervonkatu, nr 3081 ja 3082 Joukolan puisto ja nr 3033 Koskelan varikko
  • Kumpulan maauimalan parkkipaikka, Allastie

Esimerkkireitin pituus on 1,5 kilometriä. Voit avata kartan myös tästä.

Teksti ja kuvat: Sanna Ahokas

Käytetyt lähteet:
Helsingin kaupunki: Luontotietojärjestelmä https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/monimuotoisuus/tietojarjestelma/luonto ja kartta https://kartta.hel.fi/?link=874DM7 . 17.5.2020.
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsingin arvometsät https://helsinginmetsat.wordpress.com/helsingin-arvometsat/ 30.5.2020
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin suojeluasiantuntija Keijo Savola. Yksityinen sähköpostiviesti 25.5.2020. Viestin saaja: Sanna Ahokas.
HSL Reittiopas https://reittiopas.hsl.fi/ 17.5.2020.